Ladjův deníček

Nic než festa

25. 11. 2008 11:48
Rubrika: la festa | Štítky: festa , akce:la-festa , schola , zpěv
Žďárské městské divadlo se v sobotu 22. listopadu zaplnilo velkým množstvím hudebníků i diváků, kteří se zúčastnili dalšího ročníku již tradičního festivalu křesťanské hudby La Festa, který pořádá místní jednota Orla. Festival zahájili moderátoři odpoledne Lukáš Dvořák a Láďa Kotík krátce po druhé hodině odpolední. Na úvod krátce vystoupili čestní hosté: otec Tomáš Holý, farář od sv. Prokopa, a starosta města Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta. Poté otec Tomáš odpočítal italsky úvod festivalu a vše mohlo začít.

Prvním vystupujícím souborem byla malá schola farnosti sv. Prokopa ze Žďáru. Vedoucí scholy Gabča Krábková si tak mohla jako první vyzkoušet horké křeslo, v kterém vedoucí jednotlivých uskupení odpovídaly na všetečné otázky moderátorů. Nutno říct, že většina z nich odpovídala podle pravdy a tak vyšla na povrch spousta zajímavých informací. První série souborů pokračovala vystoupením malé scholy z farnosti Žďár-Klášter. Tato schola překvapila svojí velikostí, nápaditým zpracováním písní a také pamětí hlavní vedoucí scholy. Třetí v pořadí se představil soubor Habibi z Drnovic u Lysic. Kromě zpěvu jsme se dočkali i scénky a naše vědomosti byly obohaceny o základní znalost arabštiny. Habibi znamená česky miláček. První blok uzavřel C-Vox – vokální soubor bývalých členů Žďáráčku.

Po krátké přestávce festival pokračoval vystoupením Velké scholy od sv. Prokopa, jejímž velkým fanouškem se později ukázal být i Michael Kocáb. Tuto scholu na scéně vystřídala schola z Nového Města na Moravě. Vedoucí souboru se ukázala být prakticky zaměřená: tvrdila, že nezná pana Horáčka, ale za večeři s ním by kariéru ve schole vyměnila (samozřejmě kvůli jídlu J). Následovala schola z farnosti Žďár-Klášter, schola gymnázia Tišnov a už tradiční účastník soubor Paprsek z Jimramova. V průběhu této série dorazil do divadla i Michael Kocáb, který pogratuloval žďárské schole za jejich výkony a vyslechl si na přání píseň O Happy Day v podání Veroniky Krábkové. Krátká návštěva Michaela Kocába vzbudila mezi účastníky festivalu velký zájem a také údiv. Objevily se spekulace, zda jde o pravého Michaela Kocába nebo jeho dvojníka. O těchto názorech nehodláme spekulovat a ponecháváme úsudek na našich inteligentních divácích.

Poslední sérii zahájil soubor Biskupského gymnázia ve Žďáře, který předvedl nápaditou choreografii. Následovala skupina Gaudeo a vystoupení talentovaného hudebníka a instrumentalisty Zbije Zahnussiho. Vrcholem festivalu potom byly závěrečné čtyři písně v podání Profesionálů. Tento soubor složený z hudebníku z obou žďárských farností a farnosti z Nového Města na Moravě předvedl skvělý rockový zážitek v podobě originálně upravených a zahraných známých písní a uzavřený skvělým kusem z muzikálu Jesus Christ Superstar. Následoval již jen závěr, poděkování a závěrečná píseň Na cestu s námi.

Děkujeme Orlu jednotě Žďár nad Sázavou za pořádání festivalu a finanční krytí celé akce, firmě Votsalakia a.s. za skvělé ozvučení, Městu Žďár nad Sázavou za finanční podporu, Šubimu alias Janu Šustrovi za grafickou podporu a všem za účast.

Zobrazeno 1223×

Komentáře

fishJFM

Super! ať žije festa, la festa!<br />
Bůh žehnej tomuto dílu!<br />
PS: Super fotky

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio